Teater Erató

Monologer & dialoger med livemusik & dans

Teater Erató är en fri teatergrupp.

Som skapar monologer och dialoger.

Om verkliga människor, historiska personer och fiktiva karaktärer.

Varje monolog eller dialog utforskar specifika personer och teman i deras liv. Fokus ligger i berättandet. Som vill komma nära och ge en personlig känsla av bekännelse. Föreställningarna har alltid inslag av livemusik och dans. 

Våren 2017 startade frigruppen. Camilla Allgulander, skådespelare, manusförfattare och regissör, ​​är grundare och konstnärlig ledare för Teater Erató.

Tillsammans med en varierande ensemble av konstnärer inom olika konstformer skapas en ny berättelse utifrån nyskrina manus.

Syftet är att med teater, dans och levande musik skapa föreställningar om verkliga och fiktiva personer, i form av monologer eller dialoger.

Målet är att lyfta fram livsöden, konstnärer och karaktärer från vår tid, historia och litteratur.

Visionen är att vara en bro mellan de större institutionerna och de mindre teaterföreningarna, för att nå ut till en bredare publik.

Det första projektet för Teater Erató är Brev från kvinnan i tavlan , en monolog om konstnären Marie Kröyer.

För manus och regi står Camilla Allgulander, som också spelar rollen som Marie Kröyer. Musiken är skriven och framförs av Mehmed Jakic.

Manuset är delvis inspirerat av  Anastassia Arnolds  biografi  “Balladen om Marie” . Det är den enda biografin om Marie Kröyer som beskriver hela hennes livshistoria. 

Videoklipp Brev från kvinnan i tavlan

Möt konstnären Marie Kröyer. 

Ett personlig porträtt. Ett gripande kvinnoöde från förra seklet.

Kom en längtande konstnärssjäl in under huden. Följ med på en resa om drömmar, kamp, ​​lust och svek. Som går bortom myten om den vitklädda kvinnan på Skagens strand.  

Brev från kvinnan i tavlan  hade premiär under våren 2017 och har hittills spelat för Kristianstads Riksteater, Ängelholms Riksteater, och under “Kulturdygnet i Villan” för Helsingborg Arena & Scen. Den har mött väldigt fint mottagande från både publik och arrangörer. 

Fantastisk och fin föreställning. Vilken upplevelse … Lämnade ingen oberörd. Så vackert, på alla sätt och vis! Den här rekommenderar jag verkligen andra teatrar att ta in. Ni kommer inte att ångra det! ” 
Anne-Cathrine Hagberg, ordförande, Ängelholms Riksteater

Foto: Magnus Göransson.

Poster: Peter Hallin.

Logga: Caroline Ulvros.